Helyes ceruzafogás?

Az írás minden gyermek számára kulcsfontosságú készség, amely megnyitja az utat a tanulás, a kommunikáció és az önkifejezés előtt. Ahhoz, hogy az írás az első pillanatoktól kezdve örömöt jelentsen, és ne frusztrációt a gyermek és a szülők számára, fontos, hogy a kezdetektől fogva helyesen fejlődjön. Ebben a cikkben arra összpontosítunk, hogyan lehet az óvodás és fiatalabb iskoláskorú gyermekek egészséges írásfejlődését ösztönözni.

A grafomotoros fejlődés szinte a születéstől kezdve zajlik. 2-4 hónapos korban a gyermekek véletlenszerűen ragadnak meg tárgyakat, 11 hónapos kortól pedig megjelenik az ékszerű fogás, amikor a gyermek a mutatóujját és a hüvelykujját elkülönítve használja. Körülbelül 16 hónapos korától kezdve több alkalmi tapasztalatot szerez a rajzolással és a tenyérfogással kapcsolatban. A gyermek 18 hónapos korában már képes lesz koordinált mozdulatokra, és felfedezi az első kísérleteket arra, hogy nyomot hagyjon.
A második és a harmadik év között beszélhetünk az intenzívebb rajzolásról. A gyermek az ujjaival fogja a zsírkrétát
maroknyi fogás.

A helyes írás alapja a durva- és finommotoros készségek megfelelő fejlesztése. A durva motoros készségek az egész test mozgását jelentik – ugrás, futás, mászás, dobás... A finommotoros készségek a kisebb izmok és izomcsoportok mozgására utalnak, amelyeket a kis tárgyak manipulálására, rajzolásra és végül írásra használnak.

A durva motoros készségeket a következő tevékenységekkel tudjuk támogatni a gyerekekkel - mászás, tánc, labdajátékok, nagy blokkokkal való építkezés. A finommotorika fejlesztése érdekében különböző kreatív tevékenységeket végezhetünk a gyermekkel (pl. gyöngyfűzés, a gyermek életkorának megfelelő ollóval való vágás, rajzolás, festés, építés kisebb építőkockákkal (pl. Lego)).

A negyedik év körül javul a mozgások gördülékenysége. A gyermek már az ujjai között tartja a ceruzát, elkezd képeket színezni. Figyelem – ebben az időszakban elkezdenek megjelenni a helytelen ceruzafogások, és rögzüléshez vezethetnek, amit nehéz eltávolítani. Itt kell elkezdeni a csipeszes fogás gyakorlását, amelyet a gyermeknek már az iskolába lépés előtt rögzítenie kell.

Hogyan néz ki a csipeszes fogás?

A csipeszes fogás a tárgyak három ujjal: hüvelyk-, mutató- és középső ujjal történő megfogása. A hüvelyk- és mutatóujj egymáshoz szorítja a belső oldalát, hogy „csipeszeket” alkossanak, amelyek megragadják a tárgyat. A középső ujj ezután alulról megtámasztja a tárgyat, és segít rögzíteni azt. A gyűrűs és a kisujj a tenyérhez nyomódik. Ez a fogás a legtermészetesebb és leghatékonyabb a kéz finommotorikus képességei szempontjából.

Helyes csipeszes szorítás:

  • A hüvelyk- és mutatóujj megérinti a körömágyat hosszában.

  • A középső ujj alulról, 45 fokos szögben támaszkodik a tárgyra.

  • A gyűrűs és a kisujj a tenyérhez nyomódik.

  • A tenyér szabad és laza.

     

Špetkový úchop

 



















Hogy néz ki egy helytelen fogás?

Leggyakoribb hibák:

  • Ököl alakú markolat

  • Csészefogás

  • Nyújtott marék

  • Görcsös tartás

Špetkový úchopŠpetkový úchop

Špetkový úchopŠpetkový úchop

 

 


































Néhány probléma a helytelen fogással kapcsolatban:

  • Kéz- és csuklófájdalom

  • Kézfáradtság

  • Nehézségek az írással és a rajzolással

  • Olvashatatlan kézírás

  • Képtelenség kis tárgyak kezelésére

És milyen író- és rajzeszközöket vásárolhatunk a gyermeknek a megfelelő fejlődéshez?

Kisgyermekek (1,5 – 3 év):
A rajzolással még csak ismerkedő, tenyérfogást használó gyermekek számára olyan rajzeszközök alkalmasak, amelyek támogatják ezt a fogást – pl. Herlitz Egér viaszkréta a kicsiknek.

Hároméves kortól:
Ideális a háromszög alakú ceruzák és zsírkréták használata az első rajzolási próbálkozásoktól kezdve. Számos ergonómiai előnyt kínál, amelyek megkönnyítik az íróeszköz tartását és kezelését, így elősegítik a gyermek kezének megfelelő fejlődését és megelőzik a fáradtságot.

Jumbo zsírkréták: ideális a kisgyermekek számára, akik még csak most tanulják a helyes ceruzafogás kialakítását. Vastag, háromszög alakú formájuk könnyen kézre áll, és lehetővé teszi a gyermekek számára, hogy kevesebb erőfeszítéssel, egyenletesen rajzoljanak.

Háromszög alakú viaszceruzák: ezek az első zsírkréták ideális utódai. Megvásárolhatóak a kisebbeknek való jumbo változatban, valamint a nagyobbaknak való klasszikus vastagságban. A klasszikusak a hat színt tartalmazó kis készletektől a 48 színt tartalmazó nagy készletekig megvásárolhatók, amelyek alkalmasak a gyermekek első alkotásaihoz.

Első iskolai felszerelés:

Minden első osztályos tanárnak más és más követelményei vannak az első ceruzákkal és különösen a tollakkal szemben. Bemutatjuk a legkelendőbb, beváltakat, amelyeket saját tapasztalataink alapján tudunk ajánlani:

Stabilo Easygraph ceruza kivágással – ergonomikus háromszög alakú, kivágásokkal ellátott, amelyek segítik a ceruza helyes tartását és csökkentik a kéz fáradtságát. Több gyönyörű színben kapható - így jó esély van arra, hogy gyermeke nem fog ceruzát cserélni a szomszéddal. Jobb- és balkezes változatban is kapható - mindenki megtalálja a kedvére valót. Olcsóbb alternatívát jelentenek a HB keménységű háromszög alakú ceruzák (Centropen, Koh-i-noor,...).

Stabilo EasyColors háromszög alakú zsírkréták – ideális kiegészítője a Stabilo EasyGraph ceruzának. Nem mérgező anyagokból készülnek, és szintén kivágásokkal rendelkeznek, hogy a jobb- vagy balkezes felhasználóknak egyaránt megfeleljenek. Az előnye igazán szép és gazdag színek.

Természetesen a Koh-i-noor, a Herlitz vagy a Maped más háromszög alakú zsírkrétáit is ajánljuk. Fontos, hogy a zsírkréták törhetetlenek legyenek. A gyermekkréták leesnek, és ha rossz minőségűek, akkor soha nem fogja meghegyezni.

Tollak az első osztályosok számára – itt ez nagyban függ a tanárok vagy a szülők preferenciáitól. A legnépszerűbb és legkelendőbb tollak közé tartozik a Stabilo toll  Easyoriginal – ergonomikus háromszög alakjával ideális az írással való első lépésekhez. Ez nem egy klasszikus töltőtoll, hanem egy golyóstoll – nem hagy csíkokat. Másrészt a klasszikus golyóstollakat, mint a Herlitz Tornado, a Schneider vagy a Centropen Shark sem szabad kihagyni. Egy alkalmi maszatolás megtanítja az első osztályosokat, hogy ne nyomják olyan erősen a tollat, és próbáljanak meg könnyedén és simán írni.


Ergonomikus ülőfelület

A ceruzafogás fejlesztése mellett az is fontos, hogy a gyermek figyeljen az írás ergonómiájára. Ez azt jelenti, hogy a gyermeknek egy íróasztalnál (ideális esetben állítható magasságú íróasztalnál) kell ülnie, egyenes háttal és a lábakkal a földön. A könyöknek derékszögben kell hajlítva lennie, a csuklónak pedig lazán, laposan kell feküdnie a papíron.
 

Špetkový úchop




















A képen látható, hogy a testtartás kissé oldalirányú, ami annak köszönhető, hogy a papír nem közvetlenül a gyermek előtt van, és a toll nem a váll felé mutat.

Mint minden készség, az írás is fejlődik a gyakorlással. Nagyon fontos, hogy a gyermeknek bőséges lehetősége legyen rajzolni és írni. Az is fontos, hogy az írás ne csak szükségszerűség, hanem szórakozás legyen. Próbálja meg az írást változatosabbá tenni olyan játékokkal és tevékenységekkel, amelyeket a gyermek élvez - naplóírás, levélírás stb.

 

 



Vissza a hírek listájához
Hogyan válasszunk iskolatáskát? Olvassa el útmutatónkat.

Licenc termékek

Legfrissebb híreink

12.10.

Halloween dekoráció, smink és kézművesség gyerekeknek

Ötletek kísérteties szórakozáshoz – inspiráció a halloweeni arcfestéshez, dekorációk készítéséhez önkeményedő agyagból, dekorációk partikhoz és hirdetőtáblákhoz.

14.08.

Mibe csomagoljunk egy snacket?

Tippek az iskolai uzsonnás dobozokhoz kicsiknek és nagyobbaknak.Kicsi, nagy, fix vagy mozgatható válaszfalat szeretne? Vagy organikus? Nem műanyagból? Összecsukható és textil? Ha műanyag - melyik és mire kell figyelni?

27.06.

Helyes ceruzafogás?

Ahhoz, hogy az írás a gyermek és a szülők számára az első pillanatoktól kezdve örömet és ne frusztrációt okozzon, fontos, hogy a kezdetektől fogva helyesen fejlesszük. Fontos a megfelelő fogás!

MenuX

InformaceX