Útmutató a megfelelő iskolatáska kiválasztásához

Ma már szerencsére természetes, hogy a piacon elérhető legtöbb iskolatáskának jól lélegző, ergonomikusan párnázott hátrésze van, állítható vállpántokkal és mellkaspánttal rendelkezik (vagy opcionálisan vásárolható hozzá), fényvisszaverő részletekkel felszerelt... Ezek a szempontok a választékot még nem igazán szűkítik le.

  

Mik lehetnek a támpontok a választás során? 
 
 • Egyáltalán milyen típusban gondolkodjunk? Klasszikus iskolatáska, iskolai hátizsák vagy esetleg más típusú táska a legkisebbeknek? Mi leginkább a klasszikus iskolatáskák mellett tesszük le a voksunkat, mivel ezek a kisgyermekek számára is könnyebben átláthatók, továbbá stabilabbak, mint a hátizsákok. Az idősebb diákoknak viszont az iskolai hátizsákok jelenthetik a megfelelő választást.
 • Fontos figyelembe venni a gyermek alkatát és aktuális testmagasságát – ha rosszul választjuk meg a táska méretét, az ergonomikusan formált hátrész nem fogja betölteni funkcióját. Ugyanúgy, mintha például két számmal nagyobb ortopédiai betétet helyeznénk gyermekünk cipőjébe, ami szintén nem fogja segíteni az egészséges lábboltozat fejlődését.
 • Javasoljuk annak átgondolását, hogy naponta mennyi ideig fogja gyermekünk a hátán viselni a táskát. Amennyiben csak rövid ideig, akkor nem kell feltétlenül szigorú követelményekhez ragaszkodunk, hiszen napi 10 perc nem befolyásolja nagymértékben a testtartást.
 • Határozzuk meg előre anyagi keretünket. Az iskolatáskák területén általában érvényes az a szabály, hogy magasabb árért magasabb minőséget kapunk. Mindazonáltal a legdrágább modellek nem feltétlenül a legmegfelelőbbek gyermekünk számára. Ezért fontos, hogy a döntés során vegyük figyelembe a szakemberek tanácsát is.
Mit javasol a fizioterapeutánk? 
 
 • Az ergonomikus iskolatáska hátrészének követnie kell a gerinc görbületét.
 • Minden modellnek a keresztcsont közepén kell végződnie.
 • A táskának semmilyen irányban nem szabad akadályoznia a nyak szabad mozgását.
 • A lapockák és a hátrész párnái között nem lehet tér.
 
Mire figyeljünk a vásárláskor?

A ma elérhető modellek 90%-a ugyan rendelkezik az alapvető funkciókkal, de nem mindig a megfelelő kivitelben. Az idősebb diákok számára készült hátizsákok esetében gyakran hiányoznak a fényvisszaverő elemek a táska oldalán.
 
 • Méret

A legfőbb jellemzők a gyermek magassága, a hát hossza, valamint egész felépítése és sajátosságai. A megfelelően választott modell magassága megegyezik a gyermek hátának hosszával, azaz a keresztcsont és a vállak közötti távolsággal.

 • Tömeg

A ČSN 79 6506 cseh norma szerint az alsó tagozatos gyerekek iskolatáskájának vagy hátizsákjának tömege maximum 1,4 kg lehet. Mi az alsósoknak inkább az 1 kg alatti modelleket javasoljuk, az idősebbeknek pedig a legfeljebb 1,4 kg tömegű hátizsákokat. A legtöbb gyártó termékei 1 kg körül vannak, a szélsőértékek általában 800 g és 1,3 kg körül mozognak.

 • Fényvisszaverő részletek

A fényvisszaverő elemek a táska vagy hátizsák minden oldalán elengedhetetlen kellékek. A klasszikus iskolatáskák gyakran a pántokon vagy a csaton is fel vannak szerelve prizmával vagy csíkkal, amely visszaveri az autók fényszórójának fényét. Ezeknek köszönhetően a sofőr már messzebbről látja az út szélén álló vagy haladó gyermeket, és gyorsabban tud reagálni. Egyes gyártók az idősebb diákok számára készített modelleket nem látják el oldalról fényvisszaverő részletekkel, így a gyermekek kevésbé jól észrevehetőek például a gyalogos-átkelőhelyeknél.

 • Ergonomikusan formált hátrész

Minden egyes modell hátkialakításának alkalmazkodnia kell a gyermekek vagy tinédzserek gerincének formájához..

 • A hátrész és a vállpántok megfelelő párnázottsága

A párnázás elősegíti a kényelmes viselést és a gyermek gerincéhez való jobb illeszkedést.

 • Ergonomikus, megfelelően széles vállpántok

A vállpántok szélessége általában 6 és 7 cm között van. A pántok hosszúsága mindenképpen legyen állítható. A drágább modellek gyakran ergonomikusabb kialakítású, jellemzően ‚S‘ formájú vállpántokkal rendelkeznek, ennek köszönhetően a táska jobban illeszkedik a vállakhoz és a mellkashoz.

 • A vállpántok kivitele

Ellenőrizzük a szegélyek varrásának minőségét is, hogy a pántok a gyermeket nem nyomják-e, továbbá a vállpántok csatlakozását a táska felső részéhez. A helyesen kivitelezett varrás enyhén ferde, a pántok pedig nincsenek sem túl közel, sem pedig túl távol egymástól.

 • Praktikus belső elrendezés

Alapvető, hogy a táskában legyen elég tér a gyermek összes szükséges tanszerének elhelyezésére, illetve hogy a nehezebb tankönyvek a háthoz közel kerülhessenek.

 • Erős és vízálló alj

A jó minőségű alj biztosítja a táska stabilitását és a hosszú élettartamot.
 

Milyen további funkciókat vegyünk figyelembe?

Az iskolatáska vagy hátizsák praktikussága és használhatósága ezeknek az apróságoknak köszönhetően jelentősen eltérhet.
 
 • Vállpántok vége 

Egyes modellek a vállpántok végén mágnessel vagy bújtatóval felszereltek, így az állítható hosszúságú vállpánt vége könnyen rögzíthető, és nem lengedezik a gyermek körül.

 • Állítható magasságú vállpántok
  A fluoreszkáló (vagy utánvilágító) részletek a kedvezőtlen időjárási körülmények, például köd vagy eső esetén töltenek be fontos szerepet, ugyanis több fényt vernek vissza, mint amennyi valójában rájuk világít. Az autó sofőrje már messzebbről és tisztábban észleli a gyermeket, még ha a köd el is homályosítja az autó fényszóróit. Fontos tudatosítani, hogy a kisiskolások nagy része nem közlekedik egyedül sötétben, ám rossz időjárási körülmények között már gyakrabban. Sok szülő éppen ezért például a Herlitz Midi modelleket részesíti előnyben.

 • Fluoreszkáló anyagok
  A fluoreszkáló (vagy utánvilágító) részletek a kedvezőtlen időjárási körülmények, például köd vagy eső esetén töltenek be fontos szerepet, ugyanis több fényt vernek vissza, mint amennyi valójában rájuk világít. Az autó sofőrje már messzebbről és tisztábban észleli a gyermeket, még ha a köd el is homályosítja az autó fényszóróit. Fontos tudatosítani, hogy a kisiskolások nagy része nem közlekedik egyedül sötétben, ám rossz időjárási körülmények között már gyakrabban. Sok szülő éppen ezért például a Herlitz Midi  vagy SoftFlex modelleket részesíti előnyben.

 • Derékpánt
  A derékpánt a tanszerek súlyának egy részét a vállakról a csípőre helyezi, tehermentesíti ezzel a hátat. A drágább modellek derékpántja általában párnázott, ez jobban segíti a súlyeloszlást. A derékpántot kifejezetten ajánljuk a gerincferdüléses vagy más egészségügyi problémával rendelkező gyermekek számára. Párnázott derékpánttal rendelkeznek például az Ergobag, Boll Schoolmate és Smart 22 vagy Herlitz Motion modellek, a felső tagozatosnak és idősebb diákoknak javasolt modellek közül pedig az Ergobag Satch vagy Coocazoo ScaleRale.

 • Szellőző csatornák
  A szellőző hátkialakításnak köszönhetően a kisgyerekek, de különösen a kamaszok háta észrevehetően kevésbé izzad.

 • Szűkítőpántok és mellkaspánt

A vállpántok felső részén található szűkítőpántok elősegítik a hátizsák jobb illeszkedését a lapockákon, a mellhevedernek köszönhetően pedig a pántok stabilan ölelik körül a vállakat. A mellkaspánt gyakran csúszkán mozgatható. Egyes modellek eleve rendelkeznek ilyennel, másokhoz pedig külön kapható.

 • Könnyen kezelhető fedél

A kisgyerekek esetében fontos, hogy az iskolatáska könnyen zárható legyen; megfelelő megoldás lehet például a csat, mágneszár vagy tépőzár.

 
 

TIPPEK a helyes és gyors választáshoz webáruházunkban

 
 • Gyors szűrés

A keresés során használja szűrőinket, így csak az Ön által megadott követelményeknek megfelelő találatok jelennek meg.

 • Mellkaspánt

A mellkaspánt vagy mellheveder nem mindig automatikusan a termék része. Kínálatunkban azonban számtalan pánt található márka és modell szerint (például a vállpántot teljes szélességében körbevevő vagy a vállpántra akasztható verziók).

 • Víztaszító felületkezelés

A legtöbb típus ilyen felülettel rendelkezik, így enyhébb esőzéskor nem ázik át. A drágább modellek több rétegű impregnálással kezeltek. Természetesen a táskákhoz esővédő huzatok is kaphatók.

 • Ellenőrzött méretek

A webáruházunkban az egyes iskolatáskáknál és hátizsákoknál feltüntetett magasság, szélesség és mélység mindig megfelel a valóságnak, hiszen a modelleket minden esetben mi magunk is lemérjük.

 • Állítható magasságú vállpántok

A kisebb termetű gyermekeknek, illetve azoknak a szülőknek javasoljuk, akik szeretnék, hogy az iskolatáska minél tovább kitartson a növésben lévő gyermekek hátán.

 • Párnázott derékpánt

Különösen a gerincferdüléses gyermekeknek ajánljuk.
 

 

Nemsokára készen is vagyunk!

A választás most már csak Önön múlik: az Ön által elképzelt minőségen, formán, felszereltségen és nem utolsó sorban az áron. A végső döntés ideális esetben a gyermek jelenlétében történik. A táska megjelenése már a legkisebbek számára is igen fontos. Kínálatunkban számtalan motívum, minta és szín közül választhatnak a gyermekek, bármilyen korúak és érdeklődésűek legyenek is. Végül pedig ellenőrizze, hogy a kiválasztott modell valóban teljesít minden fontos követelményt.

Hogyan válasszunk iskolatáskát? Olvassa el útmutatónkat.

Licenc termékek

Legfrissebb híreink

09.11.

Gyerek ágynemű - amit jó tudni

Tudtad, hogy a mikroplüss pamutból is készülhet? Új anyagok és azok áttekintése.

23.08.

Füzettartók vagy füzetboxok?

Rengeteg módja van annak, hogy megvédje a füzeteket és a tankönyveket a gyűrött sarkoktól. Melyik lehetőség a megfelelő az Ön iskolásai számára?

15.08.

Oxybag új kollekció 2023

Továbbfejlesztett modellek és az új Oxy bag iskolatáska 2023! Választás? Fontolóra veszi? A márkáról szóló részletes információk biztosan felgyorsítják a döntéshozatali folyamatot.

MenuX

InformaceX