Útmutató a megfelelő iskolatáska kiválasztásához

Ha Ön akár egy döntés előtt áll, hogy válasszon iskolai hátitáskát az első osztályosok és az idősebb tanulók vagy egyetemisták számára jó lenne tisztázni az erre vonatkozó követelményeket.
Ma már teljesen természetes,hogy az iskolai hátitáskák hátsó része anatómiailag alakított, párnázott és állítható vállpántok valamint fényvisszaverő elemekkel rendelkezik. Ez viszont a választás során nem igazán segít,szóval mire is kell összpontosítani és hol kell kezdeni?

1a) Elsősök- táska vagy pedig hátizsák?

Az első lépés a választás szűkítésénél a döntés, hogy vajon aktatáska típusú vagy pedig hátizsák típusú iskolatáskát választ. Az alábbiakban részletesebb részlege a legáltalánosabb típusú iskolatáskákat egy rövid leírással valamint a gyártó megjelenítésével. A választásnál segítségére szolgálhat rengeteg videónk.

Elvileg a kínálatunk három típusú iskolatáskával rendelkezik:
1. iskolatáska
2. iskolai hátizsák
3. iskolai hátizsák szilárd alsó résszel

Az áru nevét a termelőtől vesszük át, melyek az áru elnevezése során gyakran összetévesztik a táskát a hátizsákkal.
A szűrőnk használatával biztos lehet, hogy csak a kívánt típusú táskák fognak Önnek megjelenni.

Ad 1) Iskolatáska az elsősök számára = stabilitás és átláthatóság
Az iskolatáskák rögzített szerkezetűek, mely segítségével stabilan állnak, mint teli mint üresen. Egy kamrával rendelkeznek,mely által gzermekének az első pillantásra áttekinthető a táska tartalma, melyet az elsősök többsége értékelni fogja. A belső rész általában csúszó válaszfallal van elosztva, mely segíti a nehezebb tankönyvek elhelyezését a háthoz minnél közelebb ( lásd Tippek az egészséges hátra). A táska alsó része erősített, vagy lábakkal, vagy pedig teljes műanyag tervezéssel,védi így a bepiszkítástól és a benedvesedéstől,valamint növeli a táska életét.
A táskákat el lehet választani a hátsó rész hossza szerint,valamint teljes nagyság alapján kisebb és nagyobb típusú táskákra. Minden gyermek részére megtalálható a megfelő táska. A kisebb táskák manapság a a legmegfelelőbbválasztás a kicsiknek, a hátizsákokkal ellentétben láthatóan rövidebb háti résszel rendelkeznek.
Gyártó megjelenítése
Hama- nagyon jó minőségű német márka a magasabb árfekvésben gyárt többféle kifinomult iskolatáskákat, melyek többnyire szettben vásárolhatóak. Step by Step táskák (2015 Teszt nyertesei) a nagyobbak közé tartoznak és általában kitartnak az egész első osztály alatt. Kivételt jelent a Baggymax és Light sorozat.
Herlitz - német gyártó,mely táskákat kínál többféle sorozatban: Smart- megfelelő szintén nagyon pici gyermek számára, megvásárolható különállóan valamint szettben, Midi- középső sor, a legtöbb gzermeknek megfelelő,beleértve a kicsiket is, kínálatban van mint szettben úgy különállóan is, Sporti- méretben a Midihez hasonló,kompakt mágneses zárral és mellkasi pánttal,megvásárolható szettben és különállóan, Flexi- a legnagyobb és legdrágább táskák, melyek csak szettben megvásárolhatóak. A Smart és a Midi soroyat súlya 1kg-ig van, így megfelelőek a kisebbek számára is.
Stil- cseh gyártó kínál anatómiai táskát párnázott háttal, melyek alkalmasak az átlagos méretű gyermekeknek és a nagyobb elsősöknek úgyszintén. Mindakét típus kínálatban van különállóan és készletben is. A gyártó saját tervezésű motívumokat kínál,valamint a tartozékok széles skáláját azonos tervezéssel.
ad 2) Iskolai hátizsák az elsősök számára = több kamra, sportos megjelenés
Egy klasszikus hátizsákokról van szó két kamrával melyek cipzárral zárhatóak. A táska alja kemény anyagból készült,valamint lábakkal rendelkezik. A konstrukció nem kemény és a megterhelés során bebiztosítja a stabilitást. A hátizsákokat leggyakrabban az idősebb diákok használják ki (3. osztálytól) valamint tanulók. Az első osztályos tanulók számár csak a kisebb típusú táskák felelnek meg, választása során segítségére szoolgál a szűrőnk.
Gyártó megjelenítése
PPkarton - cseh gyártó az első osztályosok számára Ergo Kids szettet kínál
Hama - az első tagozatú diákok számára a FlexLine szett felel meg mozgatható hátsó rendszerrel, melynek köszönhetően a hátizsák a gyermekével együtt növekszik.
Ad3) Iskolai hátizsák stabil alsó résszel az elsősök számára = stabilitás,sportos megjelenés
Egy vagy két-kamrás hátizsákról van szó párnázott hátsó résszel, gyakran könnyű alumínium konstrukcióval. Némely típusú táskák cipzára tépőzárral rendelkezik. A stabilabb,keményebb konstrukciónak köszönhetően a táska stabilan áll abban az esetben is ha tele van,vagy éppenséggel üres. A táska súlya cca 1kg,mely megkapható mint szettben úgy egyedülállóan is. Általában hosszabb hátsó résszel rendelkezik így az idősebb gyermekek számára ajánlott.
Gyártó megjelenítése
PPkarton - cseh gyártó,mely az állati és engedélyezési motívumokra összpontosít,kínálatban vannak hátizsákok fékszárnyal,valamint fékszárny nélkül
1b) Idősebb diákok és tanulók- mire kell összpontosítani?

Alapvetően ugyanazokra az összes többi alábbiakban felsorolt lépésekre, mint az első osztályosoknál. Azzal az eltéréssel,hogy itt kiesik az aktatáska mivel az idősebb diákok és tanulók hátizsákokat igényelnek. Főként az első tagozatú diákoknál az olyan felszerelésű hátizsákokat keresse,melyet elvárna egy első osztályos tanuló részére is.

A leggyakoribb hiba a táska mérete- még a legjobban párnázott, anatomikusan alakított hátsó rész sem biztosítja be a táska funkcióját ha ahátizsák túlságosan nagy,valamint a fenék alatt végz,valamint a fenék alatt végződik,esetleg túl kicsi. Hasonlóképpen ha gyermeke túlságosan meglazítja a vállpántokat,hogy a hátizsák máshol található mint ahogy azt a gyártó elvárja a háti rendszer teljesen munkaképtelen.


2) A táska mérete

Ha Ӧ nnek van egy elképzelése az iskolatáskák típusairól nagyon fontos ,hogy a megfelelő méretet válassza ki. A fő mutatója a gyermeke,magassága,teljes konstitúciója és egyénisége. A megfelelően kiválasztott iskolatáska magasságban megfelel gyermekéne háthosszához, különösen a keresztcsont és a váll közötti távolságnak. Természetesen figyelembe kell venni azt is, hogy gyermekét az első évfolyamban kísérnie fog kellleni iskolába menetkor, valamint segíteni a táskával és kiválasztani valamivel nagyobb táskát. Igaz azonban, hogy a gyerekek nőnek és velük együtt gyermekének hátának hossza is. Nem lehet ezért táskát venni toló/vontatórendszer nélkül,mly szintén gyermekének hátán ülne négy vagy öt éven át, hasonlóképpen mint ahogy nem vesz gyermekének farmert amely kibírja 6-tól 11 éves korig és majd kényelmesen viseli azt.
Ha Ӧn tudja, hogy gyermeke az apróbb méretű társai közé tartozik, hasznája szűrőnk segítséget "a táska mérete alapján " – az apró első osztályosok számára.
Ha mégiscsak nagyobb méretű, válasszon táskát 40cm-től 411cm magasságig szűrőnk segítségével- "első osztályosok számára "
A táska súlya szintén nagyon fontos pont. Az első fokozatú alapiskolás diákoknak legnehezebb 1kg-nak kellene lennie,az idősebb gyerekeknek pedig 1400g-ig. A legtöbb gyártó az 1kg súly között forog. A tartomány 800gr-tól 1300gr-ig.
Nem utolsó sorban jól gondolja át gyermekének természetét,ez főként az első fokozatú diákokra érvényes. Ha a jövőbeli elsős gyermekének gondja akad a rendhagyással, válassza inkább az egykamrás táskát, melyben kivánló áttekintése lesz.
A cikkünk végén az áttekinthetőség kedvéért közölni szeretnénk Ӧnnel egy összefoglalást a legfontosabb paraméterekről a táska kiválasztásakor.


3) Végső kiválasztás

Most már csak rajtad múlik. Válassz a táskák közül,melyek megfelelnek a te elképzelésednek- minőségben, alakban, felszerelésben és nem utolsó sorban pénzügyi lehetőségekben.
Ellenőrizze,hogy a kiválasztott táska mindenben megfelel, mert az iskolatáskáknál és hátizsákoknál ez fontos (lásd lejjebb).
Egy konkrét táska kiválasztása gyermekével együtt kellene történnie.A dizajn számukra nagyon fontos- manapság már kínálatban van megszámlálhatatlan mennyiségű motívum minden korosztály számára,így minden gyermek megtalálja azt,amely mmegszólítja.


Milyen paramétereknek kellene megfelelnie egy modern iskolatáskának valamint hátizsáknak?

- ergonomikus formájú hát és az ők leghatékonyabb alkalmazkodása a gerinc görbületének alakjához (szintés alkalmasak szellőzőcsatornák,mely megelőzi a hát izzadását)
- fényvisszaverő elemek gyermeke védelmének érdekében sötétben,minden oldalról és szintén a szíjakon is. A rossz idő esetén (köd, eső) fontosak a fluoreszkáló anyagok.
- ergonomikus, elegendő széles vállpántok (min. 3 cm) állítható hosszúsággal
Alkalmas kiegészítőként felelnek meg a feszítőpántok a pántok felsején.
- súly: rengeteg gyártó manapság 1kg alatti iskolatáskákat kínál. A ČSN 79 6506 szerint az első fokozatú diákok számára a meghatározott súly max. 1,4 kg-ig van. Természetesen érvényes,hogy minnél kisebb a súly annál jobb.
- praktikus belső elrendezés azzal a lehetőséggel hogy a nehezebb tankönyveket lehetséges legyen a háthoz minnél közelebb helyezni, valamint elegendő tér az összes szükséges iskolaeszközökre
- stabil és szilárd alsó, mely bebiztosítja a táska stabilitását és hosszabb élettartamát
- vízálló felső szárny, mely egyszerűen csukódik (pl.egy klip,tépőzár). A hátizsáknál lehetséges a köpeny megvásárlása.


Tippek az egészséges hát érdekében

Az iskolatáska teljesítése
A szíjakat úgy kell beállítani, hogy a táska felső síkja egy magasságban legyen a váll hosszával,az alsó rész pedig a csípő tájékában végződjön. Ha ez máshogy van nem megfelelő méretű iskolatáskát választott.
Trükk a szíjak optimális beállításához: helyezze el a táskát a hátára majd ugorjo egyett álló helyzetben és ebben a pillanatban húzza be a szíjakat-így eléri a táska háton lévő tökéletes pozícióját. A kilaításhoz elég csa a szíjakat picit megengedni.
Ha az iskolatáska vagy pedig hátizsák rendelkezik kisegítő behúzható pántokkal, melyek a táska felső varratából indulnak , húzza be őket úgy, hogy a lapockához közeledjenek.

Az iskolatáskák viselete
Fontos,hogy a táskákt a hátán viselje,megfelelően felillesztve. A vállon esetleg kézben lévő viseletkor helytelen testtartást okoz.

Legfrissebb híreink

01.10.

Nikidom Roller – innovatív iskolatáskák két keréken

Ergonomikus, praktikus, strapabíró és jópofa.A gurulós iskolatáska tényleg leveszik gyermeke válláról a terhet.

09.09.

CoocaZoo - Egészséges hát kompromisszumok nélkül

Kényelmes viselet, praktikus dizájn, tökéletes ergonómia és minőségi anyagok, mindez a Hama védjegye alatt

23.07.

Oxybag táskák minden korosztálynak

Új termékcsaládok, új dizájn, új szabás, új motívumok. Ezt kínálja a 2019-es kollekció.

MenuX

InformaceX