Hogyan válasszunk iskolatáskát elsősöknek

Az első iskolatáska kiválasztása első pillantásra kész tudománynak tűnhet. A különböző paraméterek, a szupermarketek reklámjai és a bőséges kínálat könnyen összezavarhatják. Ne becsülje alá a vásárlást, a szükséges információk beszerzését pedig magától értendő dolognak vegye. Gyermekeink egészsége ugyanis az egyik olyan dolog, amin nem kifizetődő spórolni.
Az elsősöknek való iskolatáska kiválasztásának tízparancsolata
 
  • Megfelelő méret
  • Anatómiailag kialakított hátrész
  • Párnázott és állítható vállpántok
  • Maximálisan 1,2 kg súly
  • Elengedhetetlen fényvisszaverő elemek
  • Szilárd és vízálló alj
  • Mosható és víztaszító felület (esetleg esőköpennyel kiegészítve)
  • Kiváló minőségű fül a kézben hordozáshoz
  • Praktikus belső rendszerezés (hely a tízórai és a palack számára)
TANÁCSAINK anyukáknak

Az aktatáska és hátizsák fogalmak felcserélése

A termék nevét a gyártótól vesszük át, aki a névalkotás során gyakran összekeveri a fogalmakat! Ez még egy további okot ad a vásárlás során az általunk kínált szűrők használatára. A szűrő használatával csupán a kiválasztott típusról összeállított lista jelenik meg, elnevezésre való tekintet nélkül.

Méret

A helyesen kiválasztott iskolatáska magassága megfelel a gyerek háthosszának, konkrétan a keresztcsont és a vállak közti távolságnak.
Ha ez a pont fontos Önnek és a fent említett tippek nem elegendőek vagy csak biztos szeretne lenni a dolgában, vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal telefonon vagy a Facebook-on keresztül, ugyanis segíteni tudunk a megfelelő méret és szabás kiválasztásában.
Vegye figyelembe, naponta milyen hosszú ideig fogja viselni. Abban az esetben, ha a gyermeket autóval hordja iskolába és a táskát csak pár percig fogja viselni, bátran választhat nagyobbat is, mivel ilyen rövid idő alatt nem okoz rossz testtartást. Vegye figyelembe azt is, hogy 9.1.-ig a gyerek még mennyit nőhet.

Alacsony elsősök 116 cm magasság alatt

Válasszon 34 – 36 cm magas táskát, esetleg válasszon az állítható vállpánttal rendelkező táskák kínálatából. Sajnos az ilyen magasságú gyerekek számára a piacon hátizsák nem található. Gyakran találkozhatunk túl széles vállpánttal, itt a határértéknek 3 cm körül kellene lennie. A következő termékcsaládokat kipróbáltuk és javasoljuk, ugyanis ezek szépen illeszkednek a gyerek hátához: Belmil MiniFit, Herlitz Loop és UltraLight, Hama Light2, Bagmaster LIM, az Ergobag Prime és a Hama Grade a szélesebb vállpántoknak és a csúsztatható hátrendszernek köszönhetően kivételt képeznek.. 

Átlagos magasságú elsősök 116 – 125 cm

Az ilyen elsősök számára a táska hozzávetőleges magassága 36 – 38 cm között mozog. Természetesen minél alacsonyabb a gyerek, annál kisebb a táska magassága is. Az általunk kipróbált, jól illeszkededő táskák: 
Hama elsősök számára, Baggymax és Step by Step Light2, Grade, Belmil 403-13, Herlitz Loop, SoftLight és Midi, Ars Una zélesebb vállú gyerekeknek, Oxybag Light 121 cm magasságtól, Acron, Stil, Spirit New Start, Bagmaster Galaxy, Ergobag Prime.

Átlagos testalkat 125 – 130 cm közötti magassággal

Válasszon kb. 38 – 40 cm magasságú táskát. Jól illeszkednek: Bagmaster Alfa, Gen, Lumi, NinyOxybag Premium és Premium Light, Topgal ENDY, Stil, Acron, Ars Una jellegzetes váklú gyerekeknek, Hama elsősöknek és Step by Step Touch2, Grade, Herlitz SoftFlex, SoftLight, Belmil 403-13, Boll School Mate 20, Ergobag Prime. A teltebb testalkatú gyerekek számára javasoljuk, hogy a drágább modellek közül válasszanak, melyek a rossz testtartás megelőzése érdekében jól megtervezett ergonomikus hátrendszerrel rendelkeznek.
Ebbe a kategóriába tartozik a Topgal Bebe és a Coco is, mivel nem megfelelő ergonómiai kialakításúak, lásd aktuális áttekintésünket.

Sportos alkat 130 cm feletti magassággal

Válasszon kb. 41 cm magasságú táskát. A 2-4. osztályosoknak szánt Bagmaster Mark és Mercury, esetleg a  Topgal Elly, Mira.  jól illeszkednek. Kínálatunkban nagyobb méretű, merev aljjal rendelkező típusok is találhatóak -  Schneiders, Herlitz SoftFlex, LEGO Maxi, Boll Smart 24, Hama Coocazoo Rayday és Herlitz be.bag Airgo. Amennyiben a gyerek teltebb testalkattal is rendelkezik, a szélességet is vegye figyelembe. A teltebb testalkatú gyerekeknek a drágább modelleket ajánljuk, melyek a rossz testtartás megelőzése érdekében ergonomikusan kialakított hátrendszerrel rendelkeznek.

  • Elsősöknek – iskolatáska vagy hátizsák?

    Ahhoz, hogy gyermeke számára megtalálja a megfelelőt, nálunk mindkettőből széles választékot talál. Számoljon azzal, hogy az iskolai hátizsákok általában magasabbak, kiválasztásuknál a modern kivitel is szerepet játszhat, az iskolatáskák áttekinthetőbbek és stabilabbak. Például a Topgal inkább a közepesen magas elsősöknek illik jobban (kb. 125 cm magasaknak), a kistermetű elsősöknek ez nagy. A súly gyártótól függően változhat. Kínálatunkban a táskák súlya általában 850 g és 1 100 g között mozog, de 650 g súlyú modellekkel is találkozhat.

  • Iskolatáska elsősöknek = stabilitás és áttekinthetőség

    • Szilárd szerkezet
      Akár tele van, akár üres, minden esetben stabilan áll.
     
    • Egykamrás kivitel
      A gyerek első pillantásra áttekintést nyer a táska tartalmáról. A kevésbé rendszerető gyerekeknek jelentősen megkönnyíti iskolai munkáját.
     
    • Csúsztatható válaszfal
      A fő kamra csúsztatható válaszfallal rendelkezik, amely segítségével a nehezebb tankönyvek a háthoz minél közelebb helyezhetőek
     
    • Megerősített alj
      Lehet lábakkal ellátva, vagy pedig az egész műanyagból készült, így megakadályozza a szennyeződést és túlnedvesedést, valamint növeli a táska élettartamát.
     
    • Gyártók

      Hama
      – magasabb ár kategóriájú német márka, kiváló minőségű végső ellenőrzés, több típusú iskolatáskát gyárt, melyeket leggyakrabban szettekben árul. A Step by Step a nagyobb és drágább modellek közé tartozik, általában az egész alsó tagozatot kibírja. A Baggymax, Hama és Step by Step Light termékcsaládot a kisebb gyerekek anyukái fogják értékelni. A Baggymax Trikky súlya mindössze 650 g és ez a piacon elérhető legalacsonyabb súlyú iskolatáska. Az elsősöknek szánt Hama termékcsalád megfizethető áron elérhető – egyszerű, mégis minőségi kivitelű.

      Herlitz - német gyártó, Smart – a nagyon apró termetű gyerekeknek is megfelel, önállóan kerül forgalomba, Loop – modern formával és műanyag aljjal rendelkező termékcsalád, amely apróbb termetű gyerekeknek ajánlott, Midi – közepes termékcsalád, amely jól illik a gyerekeknek, beleértve az apróbbakat is, a jobb láthatóság érdekében fluoreszkáló anyagot használnak. A Midi és Loop termékcsalád önállóan és szettben is elérhető, Flexi – a legdrágább és legnagyobb modell, amely csak szettben kapható. A Smart, Loop és Midi termékcsaládok súlya 1 kg-ig terjed, a puha szerkezetű Ultralight pedig tökéletesen illik a kisebb termetű elsősöknek.



      Emipo
      – egyetlen cseh gyártó, aki valóban Csehországban gyárt. Az általuk gyártott Emipo, Anatomic és Emipo Ergo modelleket kínáljuk. Eltérnek az alj kivitelével, a fedél keménységével és a zsebek kialakításával. Az Anatomic súlya 900 g, az Ergo súlya pedig 1050 g. A táska nagy térfogatú, hátoldala préselt poliuretán habból készült. Tanúsítvánnyal rendelkező Cseh termék.



      Stil
      – ergonómiailag bevált iskolatáskák cseh gyártója, melyek tökéletesen illeszkednek a gyerekek hátához, az átlagos magasságú és magasabb gyerekek számára ajánlottak. Önállóan vagy szettben is megvásárolhatóak. A gyártót az eredeti grafika és az azonos témájú kiegészítők széles választéka jellemzi.



      Belmil
      – a szerb cég megfizethető áron kapható, tetszetős grafikával ellátott táskákat kínál, amely igazán tökéletesen illeszkedik a gyerek hátához. Önállóan vagy szettben is elérhetőek. A MiniFit termékcsalád a nagyon apró termetű gyerekek számára is alkalmas. EU-ban gyártva.




      Ars Una
      - magyar gyártó által kínált kiváló minőségű termékek 1-3. osztályosok számára, az állítható magasságú vállpántoknak köszönhetően akár a kisebb gyerekek számára is alkalmasak.




      Oxybag
      - cseh márka, 1-3. Osztályos tanulóknak, két kivitelben – Premium és Premium Flexi. A Premium Flexi termékcsalád a kisebb gyerekeknek ajánlott. A kínálatban önállóan, vagy háromdarabos szettben, tolltartóval és tornazsákkal együtt vásárolható meg. Az Így neveld a sárkányodat, Minnie vagy Jégkirálynő licencelt motívumoknak köszönhetően nagy népszerűségnek örvend.



      Spirit
      -A Spirit Start táskák stabilak és jól áttekinthetőek, csak szettben elérhetőek. A Spirit Pro light első látásra különbözik formájával, bordázott kivitelű hátpárnázásával, és a megvilágított LED zárral.





      Topgal
      - neves cseh gyártó, kínálatukban található a BEBE termékcsalád, amely a 123 cm feletti gyerekek számára ajánlott. Sajnos nem túl jó ergonómiát kínál, mivel az alumínium keret nem a legmegfelelőbb, erről a recenziónkból tudhat meg többet.



      További gyártók: Acron, LEGO.
  • Iskolai hátizsák elsősöknek = több rekesz, sportos megjelenés

    • Hagyományos, cipzárral ellátott két vagy három rekesz.
     
    • Nem merev szerkezet.
      A modellek többsége nem olyan stabil, de terhelés alatt viszonylag stabilan áll.
     
    • Megerősített alj
      Az alj erősebb anyagból készül, lábakkal ellátott.
     
    • Modern megjelenés
     
    • A gyerek már az 1. osztályban határozott igényt tartanak ennek a típusnak a használatára. Kínálatunkat is ennek az igénynek megfelelően igazítottuk.
     
    • Több zsebbel és további elosztással rendelkezik
      A rendszert és rendet kedvelő gyerekek számára ajánlott.
     
    • Gyártók

      Bagmaster
      - kiváló minőségű, időtlen motívumokkal ellátott modelleket gyártó cseh cég, melynek termékei önállóan és szettben is megvásárolhatóak, az 1. – 3. osztályosok számára a Galaxy és Gen termékcsaládot ajánljuk. Ezt követően a 3. - 5. osztály számára érdemes az Alfa, Mercury, Element vagy Maxvell termékcsalád modelljeit bebiztosítani.


      Topgal - az alsó tagozat számára ajánlott legtöbb típus kétkamrás, a hátrész párnázott alumínium szerkezetű vagy préselt poliuretán habbal ellátott. Kiváló kidolgozásúak, önállóan vagy szettben, pl. esővédő huzattal kerülnek forgalomba. Tapasztalataink alapján a hátrész hossza miatt még a legkisebb modellek is inkább a magasabb gyerekek számára ajánlottak (125 cm-től). Ismét a feljebb található recenziónkra hivatkoznánk.



      Oxybag
      - a Karton P+P cseh gyártó kínálatában található az OxyStyle mini termékcsalád, amely inkább a 3. osztálytól felfelé, vagy a magas elsősök számára ajánlott.




      Boll
      -cseh gyártó által kínált, kiváló minőségű, műszakilag kidolgozott modellek, a SCHOOL MATE 18 termékcsalád az elsősök számára, a SMART 22 pedig az alapiskola 3. Osztályától alkalmas. Lenyűgöznek az állítható hátrendszerrel és a megerősített hátlappal az egyenletes súlyelosztás érdekében.




      Spirit
      - a kétkamrás Spirit Kids az általános iskola 1. – 4. osztályos tanulói számára ajánlott. 


      További gyártók: Stil, Explore, Scout, Pixie Crew, Target
  • Iskolai hátizsák elsősök számára szilárd aljjal = stabilitás, sportos megjelenés

    • Egy vagy kétkamrás kivitel
     
    • Erősebb szerkezet, mint a hagyományos modellnél
      Az erősebb szerkezetnek és aljnak köszönhetően akár telisen, akár üresen is viszonylag stabilan áll.
     
    • Kompromisszum
      Megfelelő megoldás az olyan elsős számára, akinek az iskolatáska elavultnak tűnik, viszont nem eléggé fejlett a hagyományos szabású hátizsák viselésére, legfőképpen a rend megtartása szempontjából.
      
    • Gyártók



      Hama Grade -
      minőségi modell a német gyártótól, amely 100%-ban újrahasznosított PET palackokból készült, káros PFC-mentes impregnálással ellátott, ezen felül német AGR tanúsítvánnyal és 4 éves garanciával büszkélkedhet! Állítható hátrendszerrel és párnázott derékövvel ellátott, mint az Ergobag Prime, így ára is magadsabb.


      Schneiders - szettben forgalomba kerülő minőségi iskolatáskák osztrák gyártója. Minden fontos dolog megtalálható náluk, mint az állítható magasságú vállpántok és összehúzó pántok, mellkasi pánt és párnázott csípőöv. Méretileg a nagyobb gyerekeknek ajánlottak, az 1 kg súly viszont kellemes meglepetést okoz.



      Ars Una
      - kiváló kivitel az alsó tagozat számára, merev aljjal, valamint tágas térrel rendelkeznek az iskolai szerek tárolására. A 900 g és 970 g súlyuk nagy előnynek számít, szintén a nagyobb gyerekek számára ajánlottak.




      Ergobag
      - egyedi ergonomikus rendszerrel, magasságilag állítható vállpántokkal és párnázott csípőövvel ellátott fényűző kivitelű iskolatáskák német gyártója, a táskák 100%-ban PET palackból készülnek, az 1 – 4. osztályosok számára alkalmasak. A magasabb árkategóriájú márkák közé tartozik.


       
     





Vissza a cikkek listájához
Hogyan válasszunk iskolatáskát? Olvassa el útmutatónkat.

Licenc termékek

Legfrissebb híreink

09.11.

Gyerek ágynemű - amit jó tudni

Tudtad, hogy a mikroplüss pamutból is készülhet? Új anyagok és azok áttekintése.

23.08.

Füzettartók vagy füzetboxok?

Rengeteg módja van annak, hogy megvédje a füzeteket és a tankönyveket a gyűrött sarkoktól. Melyik lehetőség a megfelelő az Ön iskolásai számára?

15.08.

Oxybag új kollekció 2023

Továbbfejlesztett modellek és az új Oxy bag iskolatáska 2023! Választás? Fontolóra veszi? A márkáról szóló részletes információk biztosan felgyorsítják a döntéshozatali folyamatot.

MenuX

InformaceX